8-stegs metoden
Vi vet allt om den utmaning det är starta en ny verksamhet, nå rätt målgrupp, hitta ledare och anpassa idrotter för barn med funktionsnedsättning – för vi har gjort det! Vi har utvecklat en välbeprövad metod, verktyg och material för att ni också ska lyckas.
Inför er uppstart av en Parasportskola har vi tagit fram ett stödpaket bestående av åtta steg som vi i projektet kan stötta er organisation med för att ni ska lyckas med uppstarten.
1. Organisation
För att skapa en hållbar verksamhet är det viktigt att Parasportskolan har ett starkt stöd från styrelsen, samt att ansvarsområden tydligt definieras för de personer som ska driva Parasportskolan. I detta steg går vi igenom er organisation från grunden och hur förutsättningarna ser ut att starta upp och lyckas med en parasportskola. Vi behöver också se över tillgången till lämpliga lokaler och träningstider vilket är avgörande för att kunna bedriva en Parasportskola.
Om en befintlig parasportskola redan finns så gör projektet ett besök för att identifiera eventuella förbättringsområden. Vi kartlägger målgruppen för den lokala Parasportskolan, så att rätt aktiviteter kan erbjudas utifrån deltagarnas behov.
2. Ledare
Ledarfrågan kan innebära både utmaningar och möjligheter med rekrytering och bibehållande. Utmaningarna kan handla om att hitta tillräckligt med ledare och att behålla engagemanget hos dem, medan möjligheterna ligger i att bygga en stark gemenskap och erbjuda meningsfulla uppdrag som motiverar fler att engagera sig. Här får ni konkreta uppgifter baserat på våra verktyg för att hitta ledare.
3. Samarbeten
Projektet hjälper till att kartlägga potentiella samarbetspartners på orten, som kan bidra genom att sprida information och rekrytera deltagare. Detta görs genom antingen att besöka en parasportskola eller arrangera ett prova-på tillfälle i deras lokaler.
Exempel på potentiella samarbetspartners inkluderar ortopedkliniker, sjukhus, habiliteringar, hjälpmedelscentraler, dagliga verksamheter, skolor, assistansbolag, lokala distriktsförbund, diagnosföreningar och andra lokala idrottsföreningar.
4. Marknadsföring
Detta steg anpassas efter varje organisations unika behov, med fokus på att stärka marknadsföringen och synligheten. Organisationen får stöd i hur man effektivt kan använda sociala kanaler för att nå ut till en bredare målgrupp och skapa engagemang.
En mall för inbjudningar erbjuds för att underlätta kommunikation och organisering av första prova-på tillfället, medan strukturförslag för webbplatsen hjälper till att skapa en användarvänlig och informativ hemsida. Dessutom ges vägledning i hur man kan marknadsföra sin verksamhet på olika sätt för att öka kännedomen om Parasportskolan och attrahera fler deltagare och samarbetspartners.
5. Träning
Projektet erbjuder ett upplägg som kombinerar teori och praktik för att skapa anpassade träningar, baserat på koncept och material utvecklat av IFAH parasportförening. Detta inkluderar riktlinjer och verktyg för att planera och genomföra träningar som är tillgängliga för alla, oavsett funktionsnedsättning.
En central del av upplägget är att visa hur olika övningar och idrotter kan skalas och anpassas för att möta deltagarnas individuella behov. Genom att justera intensitet, utrustning eller rörelser kan träningen göras utmanande och inkluderande för alla nivåer, vilket främjar både utveckling och delaktighet i föreningslivet.
6. Uppstart
Vid planeringen av uppstarten för en egen träning inom Parasportskolan är det viktigt att identifiera vilka idrotter som ska ingå och vilka förutsättningar som finns i träningshallen. Valet av idrotter bör anpassas efter deltagarnas intressen och behov, samtidigt som hänsyn tas till tillgänglig utrustning, lokalens storlek och utformning, samt eventuella anpassningar som krävs för att göra idrottsaktiviteterna tillgängliga och meningsfulla för så många som möjligt.
7. Gästbesök
I detta steg är det dags för Parasportskolan att erbjuda regelbundna träningar, vilket ger kontinuitet och möjliggör utveckling för deltagarna. Utöver de ordinarie träningarna kan föreningen även bjuda in gästbesök med andra idrotter, vilket både breddar utbudet och attraherar nya deltagare.
8. Utvärdering och uppföljning
Säkerställning av Parasportskolans fortsatta utveckling görs med kontinuerlig utvärdering och uppföljning. Detta inkluderar regelbundna utvärderingar mellan projektledningen och organisationen för att bedöma framsteg, identifiera utmaningar och justera arbetet vid behov.
Organisationen utvärderar verksamheten tillsammans med medlemmarna för att samla in feedback och förbättra aktiviteterna baserat på deras upplevelser.
Uppföljning av alla steg i projektet är avgörande, med löpande vägledning för att stödja organisationen genom hela projekttiden. Detta säkerställer att verksamheten utvecklas på ett hållbart sätt och att målen uppnås på ett inkluderande och effektivt sätt.