
Boccia
Boccia är en idrott där precision, teknik och glädje står i fokus – och där alla Parasportskolans deltagare kan vara med!
Det här är boccia
Boccia kan spelas sittandes, ståendes eller liggandes och du kan spela individuellt eller i lag. Det finns flera hjälpmedel att använda sig utav för att kunna få iväg bollen utifrån sina förutsättningar. I klippet här nedanför från IFAH Parasportförening kan du se hur man spelar boccia med ränna och vilka ytterligare hjälpmedel som finns.
Bild: IFAH Parasportförening
Grunderna
Som i alla idrotter finns regler, men det är inte det viktigaste, tycker vi när man ska prova en ny idrott på Parasportskolan. Men om du har spelat ett tag kan det vara kul att veta hur du kan utveckla ditt spel.

1. Spelarnas roller
Boccia spelas individuellt (en mot en), i par (två mot två), eller i lag (tre mot tre). Spelarna delas in i två lag, röda och blå, och får bollar i respektive färg.
2. Kasta den vita målbollen
Spelet börjar med att en av spelarna kastar den vita målbollen in på spelplanen.
3. Kasta lagets bollar
Det lag som kastade den vita målbollen börjar med att kasta sin första boll så nära den vita bollen som möjligt som möjligt. Därefter får det andra laget kasta sin boll och försöka komma närmare den vita målbollen än det första laget.
4. Turordning
Lagen fortsätter att kasta tills alla bollar har kastats. Det lag som inte har den närmaste bollen till målbollen får fortsätta kasta tills de lyckas.
5. Poängräkning
Efter alla bollar är kastade räknas poängen. Laget med bollen närmast den vita målbollen får en poäng för varje boll som ligger närmare den vita målbollen än motståndarnas närmsta boll.
6. Antal rundor
En match består av fyra rundor om det är två spelare i varje lag eller sex rundor om det är tre mot tre eller en mot en. Det lag som har flest poäng efter alla rundor vinner.
7. Spelplanen
Planen är totalt 10 meter lång + 2,5 meter i spelzoner och 6 meter bred. Den är indelad i sex spelzoner (boxar) för att markera var spelarna kastar ifrån.
8. Bollarna
Bocciabollarna är gjorda av läder och fyllda med små plastpärlor. Det finns sex röda bollar, sex blå bollar och en vit målboll. Det finns även bollar som är anpassade för att spela utomhus på konstgräs, dessa bollar är gjorda av trä.
Boccia på Parasportskolan
Boccia är en populär idrott på Parasportskolan och fungerar för alla åldrar och olika funktionsnedsättningar. Boccia kan anpassas med olika hjälpmedel för att få iväg bollen när du spelar. Här går vi igenom några av dem som kan vara bra att känna till. Vilket hjälpmedel som passar bäst beror på spelnivå och individuella behov. Kontakta oss för råd och beställningsinformation.

Träningskort
Boccians träningskort är framtagna för att skapa förutsättningar att deltagarna ska utveckla rörelser som de senare kopplar till spelet. På bilden ser du deltagaren träna på träningkortet ”Putta Ner” som utvecklar deltagarens möjligheter att lyfta på armen för att släppa iväg bollen från rännan.

Ränna
Om det är svårt att kasta iväg bollen med handen kan en ränna användas för att skjuta iväg den. En assistent hjälper till genom att justera rännans riktning enligt spelarens instruktioner, för att spelaren sedan ska putta iväg bollen med egen kraft.

Justerbara pinnar
För att enklare nå bollen kan justerbara pinnar användas. Dessa kan anpassas efter spelarens behov genom att fästas runt armen, vilket ger bättre räckvidd och kontroll.

Huvudpekare
För spelare som har svårt att använda händer för att få iväg bollarna så kan en så kallad huvudpekare (headpointer) användas för att putta iväg bollen.

Känselplatta
Denna känselplatta gör det möjligt att spela boccia utan syn. Genom att sätta ut små markeringar på plattan så kan spelaren med hjälp av handen läsa av planen och vart alla bollar ligger.