Två ungdomar i rullstol spelar boule i en idrottshall. På vänstra bilden kastar en leende tjej med långt hår en klot med höger hand. På högra bilden kastar en fokuserad kille ett blått klot med en bestämd rörelse. Båda bär sportkläder och sitter i rullstolar med fotstöd.

Boule

Boule börjar med ett litet klot – men öppnar upp för stora möjligheter. Varje kast bjuder in till tankar, beslut och känsla. Spelet är enkelt att lära sig, men rymmer en djup taktisk värld där skicklighet byggs steg för steg.

Det här är boule

Boule är en precisionsidrott där spelarna kastar klot för att komma så nära en liten målkula, lillen, som möjligt, spelet kräver taktik och precision. Kolla in klippet nedan där Svenska Bouleförbundet går igenom reglerna för boule, även kallad pétanque!

Bild: IFAH Parasportförening


Grunderna

Som i alla idrotter finns regler, men det är inte det viktigaste, tycker vi när man ska prova en ny idrott på Parasportskolan. Men om du har spelat ett tag kan det vara kul att veta hur du kan utveckla ditt spel.

Bild: IFAH Parasportförening

Regler

Kasta klot så nära lillen (vita klotet) som möjligt.
Spela 1 mot 1, 2 mot 2 eller 3 mot 3.

Laget kastar ut lillen (6–10 meter) och sitt första klot.
Det lag som ligger längst bort kastar nästa klot. När alla klot är kastade får laget närmast poäng – en poäng per klot som är närmare än motståndarens bästa. Först till 13 poäng vinner.

Bild: IFAH Parasportförening

Spelplan och utrustning


Boule spelas på en plan yta, gärna grus eller sand, minst 12 x 3 meter stor. Kastet görs från en markerad cirkel på marken.

Spelet spelas med metallklot (650–800 g) eller mjuka inomhusklot av läder som passar alla underlag. Målkulan kallas lillen och är gjord av trä eller läder.


Boule på Parasportskolan

På Parasportskolan används träningskort för att stegvis bygga upp färdigheter som balans, bollkontroll och kroppskontroll. Övningarna ger en naturlig introduktion till spelets moment. Vi använder också anpassad utrustning som mjuka klot för inomhusbruk, tydliga målkulor och kastcirklar som fungerar för både stående och spelare i rullstol.

Bild: IFAH Parasportförening

Träningskort

På Parasportskolan finns träningskort för boulen, som du kan träna själv eller med andra. Träningskorten innehåller rörelser som utvecklar deltagarens färdigheter i boulen. På bilden ser du deltagaren utföra träningskortet (Pricka) där man tränar på kaströrelsen som går att koppla till boule.

Bild: Parasportskolan Kristianstad, Quinnor United

Anpassad utrustning

Runt om i landet så skapas det nya hjälpmedel för att möjliggöra så att fler kan få uppleva olika idrotter. På denna bild från Parasportskolan i Kristianstad ser du ett anpassat rör för att göra det enklare för spelarna att rulla iväg klotet i boule.

Bild: Svenska Bouleförbundet

Inomhusboule

Svenska Bouleförbundet samarbetar med Handi Life Sport för att leverera mjuka bouleklot till fritidsbanker i hela Sverige. Dessa klot gör boule mer tillgängligt för personer med funktionsnedsättningar, särskilt de som har svårt att greppa metallklot. För Parasportskolor innebär det att inomhusboule alltid finns att låna i närheten.

Relaterade träningskort